10 powodów, dla których warto zrezygnować z jedzenia mięsa

 

1. Mięso przemysłowe to wór toksyn – wraz z nim zjadasz fragmenty antybiotyków, szczepionek, GMO, hormonów i wszystkiego czym było raczone zwierzę.

2. Światowa organizacja zdrowia WHO ostrzega, że mięso powoduje wiele chorób w tym nowotwory (zjadanie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie podwyższa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%). Więcej o powiązaniu jedzenia mięsa z nowotworami znajdziesz tutaj 

3. Układ pokarmowy człowieka nie jest przystosowany do trawienia mięsa (m.in. ze względu na długość jelit, które u człowieka są długie jak u innych roślinożerców) – niestrawione resztki mięsa zalegają w jelitach tworząc złogi, a ich gnicie sprzyja rozwojowi chorób.

4. Spożywanie białek zwierzęcych podwyższa poziom IGF1 w organizmie człowieka powodując poważne choroby takie jak nowotwory (piersi, prostaty, okrężnicy, jelita grubego), cukrzyca typu 2, demencja czy Alzheimer. Mięsożercy narażeni są również na choroby serca i choroby układu pokarmowego.


5. Hormony zawarte w mięsie, zwłaszcza w drobiu, niszczą naszą gospodarkę hormonalną, tym samym przyczyniają się do powstawania chorób autoimmunologicznych.

6. Mięsożercy żyją krócej.

7. Wybierając produkty mięsne wspierasz głód na świecie i globalne zanieczyszczanie środowiska. Do produkcji mięsa potrzeba przede wszystkim wody, która służy do podlewania upraw na paszę, następnie do hodowli zwierząt. Akweny wodne zatruwane są fekaliami co prowadzi do ogromnego zanieczyszczania środowiska. Poza tym rośliny przeznaczone na paszę mogłyby wykarmić głodujących na całym świecie. Przykład: żeby wyprodukować 0,5 kg wołowiny w USA trzeba zużyć ponad 2 tys litrów wody. Jak możesz mówić o sobie Eko, wspierając jednocześnie przemysł mięsny!

8. Odwiedź rzeźnię – miej odwagę stanąć oko w oko ze swoim pokarmem. Zobacz ile tam cierpienia, strachu i okrucieństwa. Ciekawe czy jadłbyś mięso gdybyś sam je musiał zdobyć (wyhodować od małego, karmić, a następnie zabić i przetworzyć).

9. Kortyzol – hormon stresu. Nośnik wszelkich złych emocji, strachu przed śmiercią, zapachem krwi – właśnie to krąży w Twoim organizmie po każdym spożyciu mięsa. Jest toksyczny i wpływa na DNA Twoich komórek. Jesteś tym co jesz. Nie bądź chodzącym cmentarzyskiem.

10. Zjadając zwierzęta opóźniasz, hamujesz swój rozwój duchowy. Twoja percepcja znacznie się polepszy i wyostrzy kiedy zrezygnujesz z tych pokarmów.

Mało?

WSPARCIE BLOGA TUTAJ

4 thoughts on “10 powodów, dla których warto zrezygnować z jedzenia mięsa”

  1. Pingback: Jaga - misja pobudka

  2. Pingback: Jaga - misja pobudka

  3. Pingback: Jaga - misja pobudka

  4. Pingback: Jaga - misja pobudka

Dodaj komentarz