Kandydoza (Candida) – objawy, przyczyny, leczenie według ajurwedy

 

Kandydoza (drożdżyca) to nadmierny rozrost w ciele Candida albicans (grzyba pleśniowego z rodzaju drożdżowców. Obecność pewnej ilości tego gatunku grzyba jest stanem normalnym, jednak u osób ze słabym stanem odpornościowym występuje on w znacznym nasileniu.

 

W zdrowym organizmie występują licznie szczepy bakterii kwasy mlekowego oraz innych bardzo pożytecznych dla nas bakterii jelitowych, które są niezbędne dla właściwego przyswajania składników pokarmowych.  Candida natomiast hamuje prawidłową asymilację aminokwasów i innych składników odżywczych, a w konsekwencji osłabia nie tylko naszą odporność, ale cały organizm.

 

 

Drożdżowce jednak nie ograniczają swej niszczącej ekspansji wyłącznie do układu pokarmowego. Przez osłabione wyściółki jelit lub z odbytu przedostawać się mogą do narządów płciowych (zwłaszcza u kobiet), a stamtąd do krwi i innych tkanek ciała. Odtąd kandydoza staje się bardzo niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka.  Stan ten może być zatem początkiem wielu chorób łącznie z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak gościec stawowy, stwardnienie rozsiane, toczeń, AIDS czy rak. Dzieje się tak gdy toksyczne produkty ubocze, powstające w wyniku procesów metabolicznych kandydozy układowej pobudzają układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. Mechanizm ten wyczerpuje układ immunologiczny do tego stopnia, że nie może on już dłużej przeciwstawiać się inwazji wirusów i innych szkodliwych substancji, aż w końcu ostatecznie się załamuje, co właśnie otwiera drogę wyżej wspomnianym chorobom.

 

OBJAWY DROŻDŻYCY         

– przewlekłe zmęczenie

– spowolnienie umysłowe

– przewlekłe zapalenie pochwy lub prostaty

– świąd odbytu

– wzdęcia

– problemy trawienne

– nieświeży oddech

– biało-zielony lub biało-żółty  nalot na języku

– śluz w stolcu

– częste przeziębienia

– nieodparta chęć jedzenia słodyczy i pieczywa drożdżowego

– nawracające infekcje grzybicze

– słaba odporność

– brak koncentracji (rozproszony umysł)

– zaniki pamięci

– alergie

 

PRZYCZYNY

 

Jak nietrudno się domyślić, przyczyn obecności kandydozy trzeba oczywiście szukać głównie w sposobie odżywiania.  Kwaso-  i  śluzotwórcze pokarmy, słodkie, słone i zjełczałe, wysoko przetworzona żywność, alkohol, używki, jedzenie w nadmiarze – to wszystko spowalnia i osłabia układ trawienny poprzez fermentację w jelicie co stanowi idealne warunki do rozwoju drożdżowców.

 

Długotrwała antybiotykoterapia o szerokim spektrum działania zabija wszystkie mikroorganizmy w układzie pokarmowym  – łącznie z pożytecznymi , tym samym przygotowując doskonałe środowisko dla drożdży i grzybów.

 

Inną przyczyną według filozofii medycyny chińskiej są troski i zmartwienia, które przyczyniając się do nadmiaru wilgoci mogą powodować nadmierny rozwój grzybów.

 


 

KURACJA POPRZEZ DIETĘ

 

Zboża

Należy zachować powściągliwość w spożywaniu pożywienia bogatego w węglowodany, gdyż jest ono śluzo- i kwasotwórcze. Nie znaczy to jednak, żeby całkowicie rezygnować  ze zbóż, ponieważ stanowią one doskonałe źródło błonnika, a także zawierają czynniki powstrzymujące rozwój grzybów i innych beztlenowców.

Jedz więc takie zboża jak: proso, prażona kasza gryczana, owies, żyto, amarantus, jęczmień i quinoa, a także lekko podgotowanie kiełki tych zbóż.

 

Warzywa strączkowe

Fasola adzuki (osusza wilgoć), fasloka mung (usuwa toksyny) mogą być spożywane nawet częściej niż inne rośliny strączkowe.

 

Zielone rośliny zawierają chlorofil, który działa oczyszczająco i powstrzymuje rozprzestrzenianie się bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów, a ponadto wspiera rozwój korzystnej flory jelitowej. Spożywaj pietruszkę, kapustę włoską, jarmuż, mniszek lekarski, burak liściowy, rukiew wodna, mikroalgi takie jak spirulina, chlorella, zielone pędy jęczmienia i pszenicy.

 

 

Kelp i inne wodorosty mają wyjątkowe znaczenie w leczeniu drożdżycy. Zawierają selen, a także jod, które pomagają unieszkodliwić drożdże.

 

Czosnek ma wyjątkowe właściwości grzybobójcze. Zażywaj po pół ząbka czosnku, dwa razy dziennie przed posiłkami (trawy zbożowe pomogą uchronić żołądek przed jego palącymi właściwościami).

 

Oleje, orzechy, nasiona

Większość przetworzonych olejów nie nadaje się do spożycia, a mogą tylko przyspieszać rozwój wolnych rodników. Nasiona, pestki i orzechy mogą być sporadycznie spożywanie po delikatnym podprażeniu. Najlepiej jednak w czasie kuracji zrezygnować z tych tłustych pokarmów, ponieważ mogą one przeciążać wątrobę i osłabiać trzustkę.

 

Wyjątek stanowią nasiona lnu oraz olej lniany ponieważ spożywanie ich w niewielkich ilościach wręcz hamuje rozwój drożdży.

 

Chleb pieczony na drożdżach, drożdże piwowarskie, produkty kwaszone z dodatkiem zwykłego octu i napoje alkoholowe muszą być na okres walki z drożdżycą całkowicie usunięte z diety. Dopuszcza się jednak spożywanie chleba razowego lub żytniego przygotowanego na zakwasie.

 

W diecie należy unikać, a najlepiej całkowicie wyeliminować podczas leczenia drożdżycy takie pokarmy jak:

– owoce (z wyjątkiem jagodowych, granatów i cytrusów – w niewielkich ilościach)

– słodziki i sól

– białka zwierzęce (z wyjątkiem zdrowych ryb i nieskażonego drobiu oraz surowego mleka koziego – sporadycznie)

– kiszonki (z wyjątkiem miso, sosu sojowego, tempehu, tofu dobrej jakości – w małych ilościach)

 


LECZENIE

Zwyczajowo na drożdżycę lekarze przepisują leki przeciwgrzybiczne, które jednak nie są dla nas bezpieczną opcją. Na ratunek przychodzi nam natura, oferując wyciąg z nasion owoców cytrusowych, który jest wysoce skuteczny w walce z drożdżowcami. Można go zakupić w formie kropel w sklepach zielarskich.

 

Równie skutecznym i bezpiecznym sposobem jest nasycanie tlenem przy użyciu nadtlenku wodoru. Przyjmowanie doustnie wody utlenionej powinno być jednak pod nadzorem specjalisty. Za to zewnętrznie możecie stosować kąpiele z dodatkiem H2O2 – 4-5 buteleczek trzyprocentowej wody utlenionej do ciepłej kąpieli.

 

Nie bagatelizuj objawów Candidy gdyż przerost drożdżaków może mieć nieciekawe konsekwencje zdrowotne. Jeśli nie jesteś pewien, a większość objawów przemawia za obecnością grzybicy, przebadaj się, i podejmij kuracji. Sposoby przedstawione w tym artykule bazują na mądrości medycyny ajurwedyjskiej i są całkowicie bezpieczne. Jeśli masz potrzebę, skonsultuj się ze swoim lekarzem, jednak pamiętaj, że to profilaktyka czyni cię zdrowym. Dbaj o siebie, zobacz jak wprowadzić zdrowe nawyki -gotowa recepta  TUTAJ

Zdrowia Ci życzę !

Jaga

źródło: “Odżywianie dla zdrowia” P. Pitchford

 

Dodaj komentarz